Grondexploitaties

Stedelijke ontwikkelingsprojecten

Binnen het project Nijmegen Aardgasvrij zijn de volgende resultaten en ontwikkelingen te noemen:

  • Dukenburg . Principebesluit raad dat de warmtetransitie Dukenburg het beste kan worden vormgegeven met collectieve warmte. Verdere uitwerking rolneming gemeente bij publiek integraal warmtebedrijf (Dukenburg).
  • Samen met betrokken partners is gewerkt aan participatie – en communicatieplan Zwanenveld en Lankforst in Dukenburg.
  • Hengstdal . Voor de Bomenbuurt in deze wijk is subsidie ontvangen van het ministerie van BZK voor de pilot Buurt Energie Systeem. Deze pilot is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Alliander en woningcorporatie Woonwaarts. Afgelopen jaar stond onder meer de draagvlakmeting onder de huurders en eigenaren centraal.
  • Stationsgebied. Uit onderzoek is gebleken dat vanuit de gecombineerde opgave ontwikkeling stationsgebied en warmtetransitie van de stad, de meest geschikte energiestructuur een collectief warmtenet vanaf de ARN is. Hierbij wordt rekening gehouden met beperkingen op het gebied van elektriciteit en ruimte in de ondergrond. In de tussentijd wordt onderzocht of er alvast technische voorbereiding getroffen moet worden voor warmteleidingen in het Stationsgebied.
  • Winkelsteeg. Er is onderzoek gedaan naar ‘warmte- en koudestrategie Winkelsteeg’. De conclusie is dat voor de nieuwbouw een WKO systeem wordt overwogen. Het is nog onzeker of de ondergrond voldoende geschikt is voor de totale capaciteitsvraag. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen wordt nader onderzoek uitgevoerd.
  • Besparen. Op 1 februari van dit jaar heeft de raad Programma Energie Besparen Woningen vastgesteld. In dit programma wordt de aanpak en strategie beschreven waarmee we de komende jaren onze inwoners gaan ondersteunen bij het besparen van energie. Voor de wijken die het meest door energiearmoede getroffen zijn, hebben we een aanpak met Energiefixers en zetten we energiecoaches in. Het doel van 7000 bezoeken wordt eind 2023 gehaald. De stadsbrede campagne verduurzamen van de woning werpt haar vruchten af.
  • Duurzame opwek . Als gemeente participeren we in verschillende pilots om duurzame bronnen te ontwikkelen, zoals ultradiepe geothermie.
  • Klimaatberaad. De voorbereidingen voor het klimaatberaad zijn gestart. Nijmegen doet mee aan een pilot van VNG en ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Doel van deze pilot is gemeentes ondersteunen om begin 2025 een goed klimaatberaad te organiseren.
  • Bewonersinitiatieven. In Nijmegen zijn meerdere bewonersinitiatieven ontstaan of in oprichting. Deze initiatieven hebben samen de vereniging ‘Bewonerssteunpunt energietransitie’ opgericht. Op dit moment wordt onderzocht welke rol het Bewonerssteunpunt kan spelen in de ambitie van de gemeente om samen met inwoners de energietransitie en verduurzaming in de wijken te realiseren. Ook wordt er gekeken welke ondersteuning vanuit de gemeente hierbij wenselijk is.
Deze pagina is gebouwd op 03/18/2024 15:00:31 met de export van 03/14/2024 15:25:33