Grondexploitaties

Planexploitaties in ontwikkeling (PIO's)

G482 Heideparkseweg 550

1. Kerninformatie

De gemeente heeft de ambitie dat deze plek zich ontwikkelt als ‘de stadsboerderij’ van Nijmegen. Primair wordt deze plek gebruikt voor duurzame stadslandbouw waarbij tevens ruimte is voor nevenactiviteiten die het concept integraal versterken. Hierbij is het van belang dat het ingetogen, rustige en open karakter evenals de bestaande landschappelijke structuur van het gebied behouden blijft. Het koetshuis, boomgaard en weilanden dienen een samenhangend geheel te vormen.

Ook de westelijk gesitueerde “spie” wordt gedeeltelijk betrokken bij de ontwikkeling van de stadsboerderij. In deze spie ligt een aantal gemeentelijke percelen welke thans in bruikleen gegeven zijn. Vanwege de gewenste ruimtelijke en programmatische samenhang (bv. distributiepunt) is het van belang dit gebied deels bij de planontwikkeling te betrekken. Dat gedeelte van de spie dient een onlosmakelijk onderdeel te zijn van de stadsboerderij. De meer verkeer aantrekkende functies zijn hier beter te realiseren.

De gemeente is voornemens het koetshuis, boomgaard en weilanden uit geven aan een partij, of een samenwerkingsverband van partijen. Er wordt een duurzame instandhouding beoogt, waarbij de karakteristieke en cultuurhistorische uitstraling van gebouwen en gebied zoveel mogelijk behouden blijft. Hiervoor is een marktoriëntatie uitgevoerd.

De gronden en vastgoed binnen dit planexploitatiegebied zijn in eigendom van de gemeente Nijmegen.

2. Projectgegevens

Programma

Woningen

Nog niet bekend

Parkeren

Beschikbare ruimte maximaal 3500 m2

Bedrijvigheid

Stadslandbouw (circa 30.000 m2), boerderij-/landwinkel, educatie en horeca

Openbare ruimte

Circa 2.300 m2

Opp. plangebied

44.312 m2

Ontwikkelaar intern

M. Boom

Ontwikkelaar extern

Nog niet bekend

3. Ontwikkelingen laatste jaar

In het eerste halfjaar van 2023 is een marktoriëntatie uitgevoerd voor de mogelijkheden van verkoop van het koetshuis, boomgaard en weilanden. Het doel hiervan was om een gevoel te krijgen van wat de gemeente kan verwachten van de markt en meer inzicht te verkrijgen in wat geïnteresseerde partijen nodig hebben en kunnen toevoegen aan de gewenste ontwikkeling. De resultaten van de marktoriëntatie zijn verwerkt in een selectieleidraad en bijbehorende criteria.

Voor het ontwikkelen van de spie is een aantal ruimtelijke uitgangspunten geformuleerd. Deze dienen ervoor te zorgen dat het ruimtelijke kleinschalige karakter blijft behouden en dat woningbouw geen standaard invulling wordt. In 2024 zal voor de spie een ruimtelijk ontwikkelingsplan worden opgesteld die aan de uitganspunten moeten voldoen.

Daarnaast wordt gestart met participatie en omgevingsdialoog. De verwachting is dat eind 2024 het bestemmingsplan ter besluitvorming voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

4. Risico(beheersing)

De beoogde waardeontwikkeling wordt pas reëel, nadat het koetshuis, boomgaard, weilanden en woningen / kavels in de spie verkocht kunnen worden. Bij de uitwerking van de planontwikkeling van de spie geldt het principe van het interactief proces van rekenen en tekenen. Voor de gehele planontwikkeling binnen dit planexploitatiegebied is het (financieel) uitgangspunt dat een kostenneutraal resultaat overeind blijft. Als de planontwikkeling niet mogelijk is om procedurele-, financiële- of andere redenen, is de uitgifte van gronden niet mogelijk en daarmee zijn de plankosten niet gedekt.

5. Beslispunten

Geen.

6. Plangebied

Deze pagina is gebouwd op 03/18/2024 15:00:31 met de export van 03/14/2024 15:25:33